ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΕΜΜ. & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Διάταξη Παλαιού Οδικού Δικτύου στην Κρήτη
Μια μεγάλη αδικία, που αφορά τους χαρακτηρισμούς εκτάσεων κατά την Δασική Νομοθεσία, καλείται να αποτρέψουν τα Διοικητικά Εφετεία της Χώρας.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Βοσκοτόπων στην Κρήτη
Η έννοια της Αγριάδας στην Κρητική διάλεκτο.
Στοιχεία Οριοθέτησης Τεμαχίων & ονοματολογία στην Κρητική ιάλεκτο χαρακτηριστικών στοιχείων της
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΑΛΕΞΑΚΗ ΕΜΜ Τοπ. Μηχανικού στην Ημερίδα για την Ρ.Α.Ε της 3-12-2012 στο ΙΤΕ Ηρακλείου
(Δ) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα
(Γ) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα.
(B) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα.
(A) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα.
Η νέα Τάξη Δούλων. Η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, το ιδεολογικό της περιεχόμενο.
Φωτοερμηνεία – Δασοκάλυψη - Σκιές σε σχέση με την κάλυψη των δένδρων.
Δικαστικές Πραγματογνωμοσύνες
Μουζούρι – Οκά, Μονάδες Μετρήσεως Εκτάσεων.
Ιδιοκτησιακά Προβλήματα και Εθνικό Κτηματολόγιο
(Γ) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα.


του Αλεξάκη Ι. Εμμ. - Τοπογράφου Μηχανικού

Στα προηγούμενα (ΠΑΤΡΙΣ 18 & 23-8-12) , αναφερθήκαμε στα ιστορικά στοιχεία που βεβαιώνουν ότι οι Κρητικοί που δεν είχαν εγκαταλείψει τις περιουσίες των μετά την κατάληψη του Ηρακλείου (1669) από τους Τούρκους και που βρέθηκαν να τις κατέχουν στην απογραφή που τέλειωσε το 1971, με τον Κανουναμέ-Πολιτικό Δίκαιο που εκδόθηκε από τον Σουλτάνο ,τις διατήρησαν σε όλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας (και αυτονόητα στην συνεχόμενη περίοδο της Κρητικής Πολιτείας) χρησιμοποιώντας
την ως τέλειοι κύριοι μεταβιβάζοντας την εν ζωή ή κληρονομούμενοι κατά τον Ιερό Νόμο.

Αναφερθήκαμε στο ότι το Ελληνικό Δημόσιο που με τις Διευθύνσεις Δασών προβάλλοντας δικαιώματα κυριότητος στις χαρακτηριζόμενες χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις προχωρεί στην μίσθωση των περιουσιών σε εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με πίνακα που αντιστοιχεί σε 17 Ευρώ το στρέμμα το έτος δεσμεύοντας για 25 χρόνια την έκταση υπέρ επιτηδείων.

Οι Διευθύνσεις Δασών υπερηφανεύονται ότι προασπίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου αφού του εξασφαλίζουν 5000 Ευρώ στα 4 στρέμματα για 25 χρόνια (!) αλλά κάνουν απλά την βρώμικη δουλειά με νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και που υπέγραψαν 9 υπουργοί και ψήφισε μια Βουλή. Αυτονόητα είναι πιθανό να δέχονται και πιέσεις για να εφαρμόσουν το νομικό πλάισιο.

Η βρώμικη δουλεία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν εξ αρχής δεν προχωρούσαν σε Χαρακτηρισμό εκτάσεων παρά μόνο σε περίπτωση που εξασφάλιζαν ότι η Αίτηση Χαρακτηρισμού γινόταν από τον πραγματικό κύριο ή από έχοντα έννομο συμφέρον μισθωτή που είχε μισθωτήριο από τον πραγματικό κύριο. Στο σημείο αυτό ακριβώς γίνεται η μπουγάδα με δήθεν ιδιοκτήτες οι οποίοι λειτουργούν ως άτυποι μεσάζοντες και υποκαθιστούνται από το Δημόσιο στην μίσθωση , δηλαδή το Δημόσιο με την παρέμβαση-μίσθωση σκεπάζει την απάτη.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υπάρχει ούτε μεσάζων. Έχω στα χέρια μου Αίτηση σε πολύ μεγάλη περιοχή του Ρεθύμνου ιδιοκτησίας διαφόρων , για την οποία ζητήθηκε χαρακτηρισμός από εταιρεία για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η αίτηση δεν είναι η χρησιμοποιούμενη από την υπηρεσία ούτε αναφέρει οιοδήποτε στοιχείο που τεκμηριώνει το έννομο συμφέρον του αιτούντος για να γίνει ο χαρακτηρισμός όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Ελπίζω οι Εισαγγελείς μας που σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δραστήριοι, να δείξουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον της διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων. Τα όργανα της Διοίκησης αποθρασύνονται τόσο πού δηλώνουν στους διαμαρτυρόμενους πολίτες ότι οι εταιρίες έχουν πάντα και παντού έννομο συμφέρον και θεωρούν βέβαια τους πολίτες ηλιθίους.

Αναφέρθηκα στα προηγούμενα για τον ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο που πολλοί Κρητικοί μιλούν για το Εθνικό Κέντρο , το οποίο βέβαια με τις πράξεις του και παραλείψεις του καλλιεργεί την σχετική τάση. Αναφέρθηκα στην παρατήρηση ότι έχουν πυκνώσει απόψεις αποσχιστικές που εκφράζονται με τις φράσεις «μόνοι μας θα ήμασταν καλύτερα» ή «καλύτερα να γινόμασταν ο 53ος αστέρας στην σημαία των ΗΠΑ» ή την προτροπή της επαναφοράς της Κρητικής Πολιτείας.

Η δημοσίευση βέβαια των σκέψεων μου αυτών με προβλημάτισε πάρα πολύ καθώς αντιλαμβάνομαι ότι μια τέτοια δημοσίευση έχει αφ’ εαυτής το στοιχείο της προβολής αυτού το οποίο αποσκοπεί να αποτρέψει. Τον προβληματισμό μου αυτό τον ξεπέρασα βλέποντας πως πάρα πολλά όργανα του Ελλ. Δημοσίου με τις πράξεις τους αποδεικνύουν ότι ελάχιστα τους ενδιαφέρει το Δημόσιο συμφέρον το οποίο κατά την άποψή μου δεν συμπίπτει με τις εταιρείες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ή προωθούν οποιαδήποτε τέτοια προγράμματα. Όσο δε για τους Δικηγόρους του Δημοσίου μάλλον έχουν άγνοια της Νομοθεσίας που ίσχυσε στην Κρήτη
και θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό αφού όπως με πονήρεψε ένας φίλος θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορεί να εκποιήσει ως δήθεν κύριος την περιουσία μας έναντι των χρεών που έχει η χώρα προς τους δανειστές της. Θεωρώ τις υποψίες του φίλου μου προχωρημένες αλλά ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει σήμερα μια τέτοια πιθανότητα; Αυτός που μπορεί να το κάνει είναι μόνο η Ελληνική Πολιτεία.

Είπα λοιπόν στον φίλο μου ότι δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο , παρά που ομολογώ δεν το αποκλείω και τότε άρχισε να μου λέει πόσο διεφθαρμένοι είναι οι Πανωλλαδίτες από την αρχαιότητα ενώ εμείς…. Κατά την άποψη του δεν θα δίσταζαν να κάνουν τα πάντα , το οποιοδήποτε λάδωμα και να μας βάλουν και πωλητήριο για να κονομήσουν κάτι. Του παρατήρησα ότι για να εφαρμοστούν οι μεθοδεύσεις του Αθηνών χρειάζεται και η συνεργασία των ντόπιων.

Δεν με άκουγε και συνέχισε για να στηρίξει την άποψη του περί διαφθοράς των Πανωλλαδιτών (με την οποία διαφωνώ) μου μετέφερε το ακόλουθο ιστορικό γεγονός που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και που για λόγους περιορισμού του μήκους του δημοσιεύματος θα αναφέρω σε επόμενη συνέχεια.

Τέλος Μέρους 3 .
ΑΡΧΙΚΗΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΕΣΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ