ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΕΜΜ. & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Διάταξη Παλαιού Οδικού Δικτύου στην Κρήτη
Μια μεγάλη αδικία, που αφορά τους χαρακτηρισμούς εκτάσεων κατά την Δασική Νομοθεσία, καλείται να αποτρέψουν τα Διοικητικά Εφετεία της Χώρας.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Βοσκοτόπων στην Κρήτη
Η έννοια της Αγριάδας στην Κρητική διάλεκτο.
Στοιχεία Οριοθέτησης Τεμαχίων & ονοματολογία στην Κρητική ιάλεκτο χαρακτηριστικών στοιχείων της
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΑΛΕΞΑΚΗ ΕΜΜ Τοπ. Μηχανικού στην Ημερίδα για την Ρ.Α.Ε της 3-12-2012 στο ΙΤΕ Ηρακλείου
(Δ) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα
(Γ) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα.
(B) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα.
(A) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα.
Η νέα Τάξη Δούλων. Η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, το ιδεολογικό της περιεχόμενο.
Φωτοερμηνεία – Δασοκάλυψη - Σκιές σε σχέση με την κάλυψη των δένδρων.
Δικαστικές Πραγματογνωμοσύνες
Μουζούρι – Οκά, Μονάδες Μετρήσεως Εκτάσεων.
Ιδιοκτησιακά Προβλήματα και Εθνικό Κτηματολόγιο
(Δ) Η Τουρκοκρατία σεβάστηκε τις περιουσίες των Κρητικών. – Πώς τις κλέβει το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα

Tου Αλεξάκη Ι. Εμμ. - Τοπογράφου Μηχανικού

Στο προηγούμενο μετέφερα τους φόβους φίλου μου πως οι Πανωλλαδίτες δεν θα είχαν καμιά δυσκολία να εκποιήσουν την γη των Κρητικών , τις οποίες κατέχουν ως μούλκ ιδιοκτησίες τελείας κυριότητος οι πατεράδες και οι παππούδες των , με την διαδικασία κλοπής μέσω χαρακτηρισμού των ως χορτολιβαδικών εκτάσεων Δασικών Υπηρεσιών με μίσθωση σε εταιρίες για φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες, στην οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις (18, 23 Αυγούστου και 22 Οκτωβρίου) .

Για να στηρίξει την άποψη του περί διαφθοράς των Πανωλλαδιτών (με την οποία διαφωνώ) μου μετέφερε το ακόλουθο ιστορικό γεγονός που δίνω σε ελεύθερη απόδοση κρατώντας επιφύλαξη για την ακρίβεια του γιατί δεν το έχω διαβάσει ο ίδιος.

Περί το 50 μ.Χ. λοιπόν ο Νέρων ήλθε στην Αθήνα να λάβει μέρος σε αρματοδρομίες, αλλά έφερε χρυσοποίκιλτη άμαξα με οργάνωση ζεύξης δέκα ίππων. Υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα όμως για την συμμετοχή του, διότι οι αγώνες ήταν ας πούμε του ενός ίππου. Τι να γίνει πώς να το κάνουμε ρε παιδιά , πρέπει να βρούμε μια λύση , θα πάρουμε και την άποψη της Νομικής μας Υπηρεσίας,….. η λύση βρέθηκε ξηλώθηκε ο Νέρων ή τον ξυλώσανε οι μάγκες και σε μια βραδιά η Επιτροπή Κανονισμών άλλαξε τον κανονισμό και επετράπη η συμμετοχή άμαξας με δέκα ίππους και έτσι πήρε μέρος και ο Νέρων στην αρματοδρομία. Υπολογίστηκε τότε ότι τα μέλη της αρμοδίας Επιτροπής ενθυλάκωσαν περί τας δύο χιλιάδας μνάς εις χρυσόν όμως.

Ξεκίνησε λοιπόν η αρματοδρομία από την ευθεία πλάγια πλευρά του Σταδίου. Με τόσα άλογα και τόσο καλό ρεμπρίζ το άρμα πέταξε και η πόρσε άφησε πίσω τα φιατάκια αλλά προέκυψε μείζoν πρόβλημα στην είσοδο του κουλουάρ δηλαδή στην στροφή πάνω. Ο καντέμης μεγαλειότατος δεν είχε υπολογίσει την φυγόκεντρο και βρέθηκε στο διάζωμα εκτός αγωνιστικού χώρου με κάτι εκδορές ευτυχώς λίγες , η άμαξα παραπέρα εκτός σταδίου και τα καημένα τα άλογα παραδίπλα να νοσταλγούν τους κάμπους της Πομπηίας.

Τι θα γίνει τώρα με τον Νέρωνα συζητάνε τα κοράκια μεταξύ τους πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Που θα ξαναβρούμε τέτοιο λαυράκι; Λέει λοιπόν ο Αρχέλαος ας πούμε. Ρε μάγκες τώρα είναι ευκαιρία να κονομήσουμε τα πολλά. – Για πες … για πες… Αντάλλαξαν απόψεις και …αποφάσισαν.

Πάνε λοιπόν στον Νέρωνα και του λένε. – Μεγαλειότατε , δεν μας έρχεται να μηδενίσουμε ένα Αυτοκράτορα. Η Εθνική υπέρηφάνεια το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας των Αθηναίων και κυρίως η αγάπη και ο σεβασμός προς το πρόσωπο σας μας το απαγορεύει. –Παιδιά εκτιμώ πολύ το ενδιαφέρον σας.

Αυτό δείχνει ότι οι Ελληνορωμαϊκές σχέσεις είναι πάντα σε πολύ υψηλό επίπεδο.

– Δεν θέλει και πολύ να τσιμπήσει το θύμα ψιθυρίζει ο Κρίτων στον Αρχέλαο.

– Μεγαλειότατε δεν μας έρχεται λόγω ιδιαιτέρου σεβασμού στο πρόσωπο σας να δώσουμε οποιαδήποτε λύση πέραν να σας αναδείξουμε Πρώτο Νικητή των αγώνων και να σας δαφνοστεφανώσουμε όπως εμείς στο Κράτος των Αθηνών το έχουμε συνήθεια.

Καλό ακούγεται παιδιά αλλά γιατί στεναχωριέστε; Σας βλέπω και ζορίζεστε τι συμβαίνει κάτι μου φαίνεται σας απασχολεί.

– Να μεγαλειότατε εμείς το κάνουμε ευχαρίστως αλλά πρέπει να φράξουμε και κάποια στόματα. Και είναι πολλά πανάθεμα τα και λιγούρια και δεν μας ξεπλένει ούτε ο Ηριδανός ούτε ο Ποδονίφτης.

–Θα με ξεσκίσουν οι κουφάλες σκέφτηκε ο Νέρων αλλά τι να κάνει. Δεν παραπονέθηκε. Διέταξε τον Χιλίαρχο της φρουράς να φέρει τρία σεντούκια χρυσό που είχε μαζί του και στην συνέχεια τα παρέδωσε επί τόπου και είπε:

– Η Ρώμη πάντα σύμμαχος της Αθήνας προσφέρει αυτή τον βοήθεια στον Λαό και στους Θεούς της πόλης και το μόνο που επιθυμεί είναι «να τα φάτε όλοι μαζί». Πέστε μου τώρα τι λύση βρήκατε στο πρόβλημα που δημιούργησε ο ξηρός στίβος;

Ηγέρθη τότε ο Αρχέλαος και διάβασε την απόφαση: «Ανακηρύσσουμε Πρώτο νικητή των αγώνων τον Νέρωνα , λαμβάνοντες υπ όψη ότι με την ταχύτητα που έτρεχε στην ευθεία , αν δεν ανατρεπόταν πάνω στη στροφή θα τερμάτιζε πρώτος και με διαφορά …. Δεύτερος ανακηρύσσεται …»

-Δεν παίζεστε παιδιά. Εσάς ήθελα στην Ρώμη να μεγαλουργήσω . Όχι τους μαμούκαλους που παλεύω … και ήπιαν στην συνέχεια όλοι οι συμβληθέντες κεκραμένον οίνον εις ανάμνησιν της σπουδαίας ταύτης στιγμής.

Για την ενημέρωση σας το χρήμα το μοιράστηκαν οι μάγκες και οι επιτήδειοι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία που ήταν κατά εκτιμήσεις από 50 έως 250 άτομα.

Μετά από μερικά χρόνια κάποιος από την τότε ηγεσία , διαβεβαίωσε ότι όλοι οι παροικούντες στην Αθήνα έλαβαν ευγνωμόνως μέρος εις την διανομήν της δωρεάς και η διαβεβαίωση του έμεινε με την ιστορική φράση «όλοι μαζί τα φάγαμε και όλοι μαζί τα τρώμε».

Ας είναι ….Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει οι Κρητικοί να ανοίξουν τα μάτια τους για να μην χάσουν τις περιουσίες τους.

Το τελευταίο διάστημα πολλοί Μηχανικοί και Δικηγόροι μου έδωσαν πολλαπλές πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την σοβαρότητα του θέματος και την έκταση του προβλήματος. Σε φίλο από τα Χανιά που ανησυχεί για τα προβλήματα που θα έχω και θα έχουμε μελλοντικά στην συναλλαγή μας με τα Δασαρχεία , παίρνοντας μια θέση που ενοχλεί, θέλω να πω ότι και
οι Δασικοί Υπάλληλοι κατά κανόνα είναι Κρητικοί και αν δεν έχουν οι ίδιοι περιουσίες έχουν οι συγγενείς και οι φίλοι τους και περιμένω να έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με μας.

Προσδοκώ επίσης να τις δείξουν όταν χρειαστεί.Σύντομα θα υπάρξει εξαιρετική δημοσιότητα στο θέμα και σε σχεδιαζόμενη

ημερίδα μάλλον εντός Νοεμβρίου.Επειδή θα με ενδιέφερε ούτως ή άλλως να έχω τεκμηριωμένες απόψεις όσων μπορούν και θέλουν να υπάρξει μια παρέμβαση αποκατάστασης της νομιμότητας, παραθέτω τα στοιχεία επικοινωνίας μου

(Αλεξάκης Εμμ- Αθ. Διάκου 19 , 71306 Ηράκλειο, 2810-283717 , ealexakis@teemail.gr).

Τέλος τελευταίου Μέρους 4
ΑΡΧΙΚΗΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΕΣΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ